Työntekijät Stensvikissä
Työntekijöiden asema tiilitehtaan aikaan on ollut hyvin samanlainen kuin muissakin tiiliruukeissa tuohon aikaan. Työpäivät olivat pitkiä ja raskaita eikä asuinolotkaan olleet kummoiset. Asunnot olivat pieniä, yleensä hellahuoneita, joskus saattoi olla myös kamari. Stensvikin kansakoulu antoi ruoka- ja vaateavustusta useille oppilaille eli vähävaraisuus oli yleistä.
Työntekijöillä oli kuitenkin työn vastapainoksi myös virkistystoimintaa. Ala-Kivenlahden nykyinen uimaranta toimi silloin tehtaan ja kartanon työväen uimarantana ja nykyisen Hyökyvuoren paikalla soitti useissa juhlissa sekä kesäaikaan lauantaisin tehtaan oma orkesteri Stensvik Hornorkester. Meren läheisyys toi myös työväelle aktiviteetteja kuten kalastuksen ja lisäksi hyvän ruokalisän pöytään.
Työntekijöiden määrä vaihteli tehtaassa ja parhaimmillaan työntekijöitä olikin yli kaksisataa. Työvoiman tarve kuitenkin väheni pikku hiljaa, kun koneet alkoivat korvata työntekijöitä ja tiilien kysyntä väheni. Vuonna 1898 työntekijöitä olikin enää 98. Stensvikin työntekijöitä kuului muun muassa Esbo västra arberarförening- nimiseen työväenyhdistykseen.
Tiilitehtaan lisäksi työntekijöitä oli myös kartanon puolella. Maatalous oli tuohon aikaan vielä hyvin työllistävä ala. En ole onnistunut löytämään tarkkaa lukumäärää Stensvikin kartanon työntekijöistä, ajalle tyypillisesti kartanossa on kuitenkin todennäköisesti työskennellyt useita renkejä ja piikoja, muonamiehiä sekä karjakkoja. Ylempää työväkeä olivat pehtoori, vouti ja seppä. Erinäisissä lähteissä on myös mainittu Stensvikin kartanon torppa, jota on myös Marintorpaksi (Maris torp) kutsuttu. Kartanolla on siis ollut todennäköisesti yksi torppari.
Pikku-Kasarmi vuonna 1964, talon kellarissa oli asukkaiden yhteinen leivintupa. (Espoon kaupunginmuseo, kuvaaja Kurt Blomqvist)
Kuvassa olevassa ’’Iso-Kasarmissa’’ asui yhteensä 18 perhettä. Kuvassa näkyvällä sivulla oli kahdeksan hellakakluunihuonetta ja vastakkaisella sivulla kymmenen. Kellarissa oli yhteisessä käytössä oleva leivintupa. Rakennus paloi osittain vuonna 1934. Taustalla näkyy tiilitehtaan rakennuksia. (Espoon kaupunginmuseo, 1929)
Työväen asuintalo vuonna 1964, taustalla näkyy Postilla. (Espoon Kaupunginmuseo, kuvaaja Kurt Blomqvist)
Tiilitehtaan työntekijöitä Merivalkama kadun päässä sijainneella lastauslaiturilla 1930-luvulla. (Espoon kaupunginmuseo)
Tiilitehtaan työntekijöitä 1910-luvulla (Espoon kaupunginmuseo)
Stensvikin tiilitehtaan työntekijöitä 1937 (Espoon kaupunginmuseo)
Stensvikin tiilitehtaan työntekijä pyhäasussa 1930-1939 (Espoon kaupunginmuseo)
Stensvikin tiilitehtaan työntekijöitä 1920-1929 (Espoon kaupunginmuseo)
Stensvikin kartanon sepän torppa 1970-1980, rakennus sijaitsi nykyisten Amfien paikkeilla. (Espoon kaupunginmuseo)
Piiritanssia Stensvikin rannassa 1915-1930 (Espoon kaupunginmuseo)
Stensvikin kartanon voudin ja karjakon asunto 1930, taustalla vasemmalla näkyy kartanon talli-, navetta-, meijerirakennuksen talliosaa. (Espoon kaupunginmuseo)
Stensvikin kartanon paja 1964 (kuvaaja Kurt Blomqvist, Espoon kaupunginmuseo)
Lisääntynyt asukasmäärä loi tarpeen myös palveluille, kuvassa Stensvikin kartanon leipomorakennus 1956. Rakennus toimi myös työväenasuntona. (Espoon kaupunginmuseo)
Engmanin kauppa palveli alueen asukkaita, kuva on vuodelta 1964. (Kuvaaja Kurt Blomqvist, Espoon kaupunginmuseo)
Ilmeisesti Stensvikin kartanon torpan pihapiiriä lähellä rantaa 1964 (Kurt Blomqvist, Espoon kaupunginmuseo)
Stensvik hornorkester 1909-1910 (Espoon kaupunginmuseo)
1.5.2020
Jesse Turunen
Lähteet
Stensvik folkskola direktionens protokoll 1924-1938, Espoon kaupunginarkisto
Espoon kaupunginmuseon kuva-arkisto
Henkilöhaastattelut
Kommentit
Lähetä kommentti